Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RO

opeth

10. 2. 2009 11:14
s autorem souhlasim

a ti co se zde ohrazuji proti autorovi, ze nema pravdu, jsou vetsinou lide kterych se clanek vubec netyka. tzn. na hypoteku maji, muzou si dokonce dovolit delsi hypoteku, a nevadi jim, ze preplati treba milion a pul. Maji proste takove prijmy, ze je hypoteka tolik nezatizi. Autor vsak pise o lidech, kteri si hypoteku porizuji aniz by na to meli, a k tomu si porizuji dalsi a dalsi pujcky. uplne nejlepsi priklad jsou lide, kteri si pujci na auto, splaceji u CETELEM 5 let a jeste nez stihnou uver splatit si poridi jine auto, zase na uver. Vubec nechapou ze to prvni auto neprodaji za castku za kterou ho koupili a navic musi doplatit prvni uver, resp tu castku preplatit. Takto se dostavaji do hlubsich a hlubsich potizi. Bohuzel se mi zda, ze u nas malokdo umi pocitat Rv

0 0
možnosti
T

tom.ondra

10. 2. 2009 11:26
Re: s autorem souhlasim

tak to souhlasim, ze pokud se jedna o tento pripad, pak je dotycny mamlas :-)

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

10. 2. 2009 11:08
Vcelku souhlas,

jen s tím posledním odstavečkem jste se trochu uťal. Předtím jste totiž rozvíjel teorii, že nájem je stejně vysoký jako splátky hypotéky. Pominu-li nepříznivý psychologický dopad z dlouholetého závazku, tak jaké peníze jste to prochlastal či procestoval?  Pokud jste nespal pod mostem, mohl jste prochlatat totéž co maník s hypotékou.

0 0
možnosti
DR

Reg

10. 2. 2009 11:27
Re: Vcelku souhlas,

Přesně tak. Vůbec nevím, proč autor uvažuje o splácení hypotéky "v potu tváře". V potu tváře přece člověk může platit i nájemné, pokud to přepískne a pořídí si bydlení, které neodpovídá jeho možnostem. Splátka hypotéky musí být stejná jako výše nájemného. Doba splácení může být dokonce tak dlouhá, že splátka je pak nižší než by bylo nájemné. Pak je hypotékař finančně svobodnější než nájemník.

0 0
možnosti
T

tom.ondra

10. 2. 2009 10:49
je omyl

se domnivat, ze pokud nemate vlastni bydleni a platite si pouze podnajem, pak se nemuzete dostat do existencnich potizi. Pokud platite najem a nemate na splaceni, pak jste bez strechy nad hlavou dle vule majitele kdykoli. Pokud nemate na splaceni hypoteky, muzete vzniklou situaci s bankou resit operativne. Posledni co banka chce, aby si do klina spadla vase barabizna. ;-) Nikdo vam ovsem nebere vase pravo penize prochlastat nebo procestovat. Osobne se domnivam, ze dusevni vlastnictvi je mnohem vetsiho rozmeru nez to, ktere se da osahat. Lec, planych kecu se nenazerete.

0 0
možnosti
JA

SocPredator

10. 2. 2009 10:14
Ceny nemovitostí

rostou i díky provizím RK a daním. Málokdo koupí a prodá za stejnou cenu, všichni chtějí vydělat :-)

0 0
možnosti
RB

erben3

10. 2. 2009 10:14
.

Podívejte, před šesti lety jsme si vzali s manželkou hypotéku původně na dvacet let. Oba jsme se snažili vydělat peníze, což se zadařilo, takže po skončení pětiletého fixu jsme velkou část splatili, vzali nabídku od konkurenční banky, hypotéku refinancovali a zkrátili o pět let splatnost. To samé uděláme za čtyři roky po skončení dalšího fixu a možná dokonce budeme schopni jí doplatit celou. Je mi 42 let, manželce 35. Takže ano. Hypotéka je OK a jaképak do konce života?:-)

0 0
možnosti
RB

erben3

10. 2. 2009 10:16
Re: .

... Navíc kdo má hypotéku, tak většinou jeho děti budou jednou bez starostí o bydlení a právě nebudou v podnájmu nějakému mamlasovi přispívat na jeho živobytí a koníčky.

0 0
možnosti
JK

pesimistka7

10. 2. 2009 9:58
Tak dobrá,

vy budete "přezážitkovaný a svobodný", což Vám přeji, v pronájmu /jak jisté a finančně výhodné/ a někteří mamlasové budou žít s dětmi v bytě či domě s hypotékou, který bude sice za dlouho, ale jejich /stát se může samozřejmě cokoliv, ale stejně tak v pronájmu, většina lidí přece, když dělá rozhodnutí do budoucna, zvažuje rizika/. Někomu může naopak připadat nerozumné, platit za pronájem. Časem třeba i Vy budete mít partnerku i děti a ten pronájem nebude zase taková psina, protože ze zkušenosti známých vím, že velmi často si pronajímatelé rodinu s dětmi do nemovitosti nenastěhují. Ale třeba už to máte vyřešené, třeba děti ani nechcete. Každý se nakonec zařídí dle svého, jsou to naše životy a někdo může vidět jiné rozhodnutí druhých paušálně jako mamlasovinu...

0 0
možnosti
VW

V-W

10. 2. 2009 10:12
...

...ale nemáte kromě hypotéky ještě lízačku na auto a půjčku na dovolenou a vánoční dárky, že ne? Proč Vás tedy tedy ten článek tak rozčílil, když se Vás netýká? ;-)

0 0
možnosti
TK

ntk_

10. 2. 2009 9:49
takový příklad pro autora článku;

vlastní zdroj 1,4m, půjčka na byt 2,2m od banky, pořizoval jsem byt 95m2  za 3,6m v roce 2005 s 3,6% úrokem s fixací na 3 roky u RB, na délku 25 let, minulý rok jsem prodal byt za 5,5 milionů, bance splatil úvěr, a protože se povedlo byt prodat v době kdy se měnila fixace, mohl jsem bance bez pokuty splatit úvěr... a zbytek co mi zůstalo je částka co si každý už dopočítá...  takže já jsem vydělal a rozhodně více než kdybych ty peníze svěřil do nejlepší banky... a co pohled jiný; platit několik set tisíc za léta bydlení v pronájmu ? to je taky docela na infarkt když si spočítáš kolik peněz zaplatil za bydlení za poslední roky... a nic ti potom nezůstane... když splatiš úvěr zůstane ti aspoň nemovitost a když ho nesplatiš tak ti zůstane to samé když by sis jen pronajimal.. holý zadek... takže půjčka na bydlení je OK. (mj. půjčky na ostatní věci než bydlení osobně považuji za blbost) pěkný den.

0 0
možnosti
VW

V-W

10. 2. 2009 10:09
Investice

je super věc. Pokud bych měl dát ze svého 1,4 M, pak splácet po dobu 25 let kolik? cca 16t měsíčně, to není zase legrace...

0 0
možnosti

martin013

10. 2. 2009 9:40
Blbá úvaha

Uvažujete úplně blbě. Co tak pořádně makat a snažit se hypotéku splatit dřív než za 30 let?  Na dluhu kvůli bydlení není nic mimořádně špatného. Jiná věc je, jak si naplánujete své osobní finance. Doporučení je, dát na splátky úvěrů max.1/3 příjmu, spíš o něco míň. Kdo jde výš, musí počítat s nemalým rizikem. Náklady za komerční pronájem nebo hypotéku+náklady na bydlení, jsou více méně v rovnováze. Rozdíl je v tom, že v prvním případě jste totálně svobodný a nemáte nic, ve druhém jste o trochu méně svobodný a máte nemovitost. Nechte prosím každému jeho svobodnou volbu. Mně se tyto možnosti jeví jako rovnocenné.

0 0
možnosti
VW

V-W

10. 2. 2009 9:48
Výborná úvaha,

Martine. Chtěl bych věřit, že tak jako Vy uvažuje většina dlužníků. ;-)

0 0
možnosti
R

rozbor

10. 2. 2009 8:59
dobrý

Konečně někdo,kdo potvrzuje mé závěry,které říkám již od vzniku hypoték na našem trhu.100% se ztotožňuji s názorem blogera.Když si někdo vezme hypo na dům,tak když opominu finanční analýzu tohoto kroku,tak selsky se dá počítat.je mi (kéž by) 28 let,jsem ženatý a mám 1 dítě.Manželka pracuje,já pracuji,potud vše v pořádku.Hyp.jsem si vzal v domění menších splátek na 35 let,což je do 63 let života.RD mám postavený s heblu a zateplen polyst.deskami a s omítkou zrnitosti 1,5.Abych ušetřol,respektive byl mi nabídnut standart,mám plovoucí podlahy za 450,-/m2.Je to dobrý,tak na 5 let.A co dál,splátky 15-20 000,-,nutnost investovat do kotle (záruka 5 let),vyšisovaná omítka,přetírání okapů,vana z lamina,izolace se nám nějak scvrkla,plastové dveře nám po záruce nejdou zavírat,okna to samé,střešní krytina se nám drolí v šupinkách,lazura nějak nedrží,standartní koberce se nějak prošlapávají,garážová vrata se nám neotvírají,motor po záruce odešel,a možno se pouze domýšlet,jak bude RD vypadat za 35r.

0 0
možnosti
DR

Reg

10. 2. 2009 9:06
Re: dobrý

No to je hezké, ale jaksi k tomu chybí alternativa, aby se to dalo považovat za rozbor. :) Tou alternativou je pronájem onoho domku. Nebo snad chcete říct, že alternativou je nebydlet v domku? To by pak ovšem nebyla analýza výhodnosti hypotéky, ale trochu něčeho jiného, ne?

0 0
možnosti
DR

Reg

10. 2. 2009 8:43
příště

V příštím článku zřejmě autor dojde k tomu, že jen podnikatel-mamlas si půjčuje na traktor, soustruh, kavárnu... :)

0 0
možnosti
R

rozbor

10. 2. 2009 9:35
Re: příště

No i s těmi půjčkami na podnikání se musí uvažovat.Viz dnešní MF článek o pánech z karlovarského porcelánu

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2660x
Oblíbené motto: Dělej věci tak, jak nejlépe umíš, ale ani o trochu lépe!


geovisite