Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DR

Reg

10. 2. 2009 8:37
cože?

No tyhle úvahy jsou úplně mimo. Půjčka na spotřebu je mamlasovina, půjčka na investici je rozumná věc (pokud je to dobrá půjčka). Dovolená nebo vánoční dárky je spotřeba. Dům nebo vzdělání je investice. Pokud autor nerozlišuje toto, tak je to smutné. Úvaha o nesvobodě je komická. Proč by si měl připadat méně svobodný člověk platící nájemné než člověk splácející hypotéku. Tohle není o meditování o svobodě. To je o tom, otevřít si Excel a počítat. Dojdete k tomu, že obecně se vyplatí co nejdelší hypotéka. Úvěr na investici je stejně výhodný nástroj na zhodnocování peněz jako spořící účet. A to přitom nemusí cena nemovitosti vůbec růst.

0 0
možnosti
ŠF

stev

10. 2. 2009 8:01
Fandím úspěšným lidem s hypotékou. Myslí na své potomky.

Na hypotéku nedosáhne zdaleka každý. Nicméně, zodpovědnému jedinci, kterému se to podaří, a podaří se mu hypotéku také splatit, může být spokojen, že zanechá po sobě něco svým potomkům. To považuji v naznačeném dilema za důležité.  Fandím tomu více, než si jen tak na tom světě užívat.R^

0 0
možnosti
M

machap

10. 2. 2009 10:11
Re: Fandím úspěšným lidem s hypotékou. Myslí na své potomky.

na potomky kašku, dám jim vzdělání a jinak ať si poraděj-))) až se nebudu moct na stáří o barák starat tak ho prodám a z výnosu si opatřím pokojík v domě s pěčovatelskou službou a z rozdílu tam hodlám platit služby. Na stát ani penzijka není spolehnutí a děti otravovat nechci...:-)

0 0
možnosti
JH

Jižák 4ever

10. 2. 2009 7:37
taky mám hypo

a vůbec si nepřipadám jako mamlas. Byteček pronajímám a nájemníci mi hypo v pohodě pokryjou. Já si teď odjíždím na 2 roky do ciziny. Takže nemám pocit, že bych přišla o nějakou svobodu. Finanční rezervu mám na půl roku života minimálně. A za ty dva roky si vydělám i rezervu na mateřskou (kdyby náhodou byla třeba). Kromě toho úspory mi snižujou úroky a tím výši splátky. Furt nevidim, v čem je tohle špatně :-)

0 0
možnosti
DR

Reg

10. 2. 2009 8:49
Re: taky mám hypo

Jistěže na tom není nic špatně. Navíc, výše splátky hypotéky bude i za 20 let stejná, zatímco nájemníci se budou divit, že jim nájemné za tu dobu krapet vzroste.

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

10. 2. 2009 7:27
člověče

mít bydlení na hypotéku je normální. Vzít si úvěr na první investici do podnikání nebo třeba na novou střechu, když jsem tu starou nepojistila, je taky normální. Ale není normální, když si vezmu tolik půjček, kolik v momentální konjunktuře můžu taktak splatit a na nic jiného mi nezbyde.

0 0
možnosti
HP

Hery Potrovka

10. 2. 2009 7:06
Supr!

R^ přesně tak to je. Každý dnes musí mít všechno hned. Byt v paneláku?Ne, ne, my musíme mít baráček na předměstí. A že třeme bídu s nouzí? Chachá, máme barák, ty nemáš nic. A že v šedesáti můžeš říct, že sis užil života? To nás, zadlužené, nenapadlo.

.

Autore, souhlasím s vámi!

0 0
možnosti
EP

chassis hunter

10. 2. 2009 8:34
Re: Supr!

hmm... a kdyz nemas hypoteku,tak platis najem nebo bydlis pod mostem????;-D;-D;-DNajem se pravidelne platit nemusi????;-D;-D;-D

0 0
možnosti
LH

monkey1

10. 2. 2009 2:57
Hypotéka ano, ale s rozumem

Ne každý zdědil byt v Praze po babičce, ne každý má rodiče tak movité, aby dát mladým na byt. Pro ty, co chtějí bydlet ve vlastním, nezbývá tedy než si vzít půjčku.

Je ale třeba počítat. V současnosti se ceny nemovistostí vyšplhaly tak vysoko, že hypotéka se rovná trestu doživotí.

Neberu argument příjdeš o práci a co pak? V pronájmu příjdu o práci a když nebudu platit, tak dostanu okamžitou výpověď.

Důležité je ale počítat. I s hypotékou by měl člověk být schopen dát část peněz stranou - rozbije se pračka, kotel sporák .. a musíte to z něčeho zaplatit. To samé naspořit si peníze na překlenutí případné ztráty zaměstnání.

Ale už internetové kalkulačky hypoték jsou pěkné vtěrky - zadala jsem příjmy a výdaje naší domácnosti a zajímalo mě, kolik budu platit při půjčce 2milionů, s fixací na celou dobu splácení a tak. A první informace, která mi vyplivnul kalkulátor - můžete si půjčit až 3,49 milionu! No super, zase vtěrka reklama.

0 0
možnosti
LH

monkey1

10. 2. 2009 3:08
Re: Hypotéka ano, ale s rozumem

Abych to shrnula:

1.spočítat společné příjmy a výdaje a stanovit si maximální cenu nemovitosti a maximální výši splátky. To Vám dá jasnou představu o ceně nemovitosti.

2. Zvážit, na jak dlouho jste ochotní se zavázat. Nestavte si vzdušné zámky - je třeba vzít vpotaz, že polovina manželství konří rozvodem.

3. Délka splácení - čím delší, tím nižší splátka, ale tím více také přeplatíte. Je to sice na první pohled lákavé, ale ... pokud se něco stane (úraz/úmrtí/rozvod) tak by se splátka měla dát prodloužit. Tj. vzít si hypotéku na 30-40let a nemít kam rozložit splácení je velký risk.

4.A jak jsem psala výše - hypotéka by neměla omezovat! Musí nutně zbývat peníze na normální život, na rodinu, občas na dovolenou, na koníčky ... a hlavně na tu jistotu - strýček příhoda nechodí po horách.

0 0
možnosti
SP

pasacek

10. 2. 2009 0:21
Kdo si bere půjčku ...

... na vánoční dárky, to je opravdu mamlas. Kdo si bere půjčku bez reálné vize jejího splacení, ten je mamlas také. Není ovšem pravda, že nájemníci jsou svobodní lidé. Byl jsem jím ještě nedávno a dospěl jsem k pravdivosti reklamního sloganu: nie mehr Miete! Nyní bydlím v nuzném domě po dědečkovi. Byl také na hypotéku (ovšem předválečnou) a poslední splátka byla uhrazena měsíc po dědečkově smrti. Jsem svému dědečkovi za jeho oběť natolik vděčný, že hodlám na fasádu umístit jemu věnovanou pamětní desku (už ji mám připravenou - čekám na jaro). Díky dědečkovi jsem svobodný člověk. Díky, dědo! V

0 0
možnosti
R

rozbor

10. 2. 2009 9:23
Re: Kdo si bere půjčku ...

Nezapomeňte na naši vlastnost,závist.Je třeba spíše uvést,dědo,ty jsi mi nechal barabiznu,já si musím vzít hypo na opravy.A nasadit zofalý výraz.Jinak,ti tedy závidím,ale jinak hodně štěstí;-€R^:-©

0 0
možnosti
M

motylek_02

9. 2. 2009 23:46
nevidim duvod

proc se znepokojovat kvuli hypotece za urcitych podminek: maly byt je pronajaty, najemnik splaci hypoteku, majitel s tim trable nema (najenik se vzdycky najde), no a za 20-30 let se to splati a na duchod bude slusne prilepseni. Pripadne rodina rozumne zvazi hypoteku, a vezme si ji ve vysi najmu .... Pokud se hypoteka bere rozumne, trapit lidi nemusi. Jestli dam 8 tisic majiteli bytu nebo si je zaplatim do vlastni hypoteky rozdil neni, rozdil je opravdu jen v tom, ze ty penize zustavaji doma. No a uzivat zivota se da u toho uplne v pohode :-). Jak ted, tak na duchod ;-D

0 0
možnosti
VW

V-W

9. 2. 2009 23:55
...

...plný souhlas. Jen někdo  má pocit, že i 20 tis hypotéka je to samé. Ale to není náš problém, že? ;-)

0 0
možnosti
V

vindalooo

9. 2. 2009 22:55
Z hypoteky se da pomerne dobre vyklouznout...

..., pokud se nekdy rozhodnete rezignovat na vlastni bydleni a pokud jste si na hypoteku

neporidil treba 30 let stary panelakovy byt, ktery bude hure prodejny.

Ale solidni kvalitni barak s pozemkem? 20 km od Prahy? Dekuju, ja si

vybral dobre. A hypoteku mam jen o par tisic drazsi nez jsem platil za

1+1 v sirsim centru Prahy. TO byly vyhozeny prachy, ne svoboda. Bydlet musite tak jako tak...

0 0
možnosti
A

Alfie

9. 2. 2009 22:36
A bydlet mám kde?

Kde autor bydlí, že se obejde bez hypotéky? Zdědil byt/dům, nebo žije s někým, kdo zdědil? Nebo žije v nájmu? A pokud v nájmu (neregulovaném), jak svobodný se cítí, když musí každý měsíc vydělat na nájem? Protože když nebude nájem platit, majitel ho z bytu vyhodí. Jaký je tedy rozdíl mezi nutností platit hypotéku a nutností platit nájem, když obojí je zhruba stejně velká částka?

A pohleďmě dál do budoucnosti - ten, co se ve třiceti zadlužil na 25 let s hypotékou, bude mít v 55ti letech splacenou hypotéku a dům/byt, ve kterém může bydlet po zbytek života. Bez nutnosti platit nájem. Kdo byl "rozumný" a nezadlužil se, bude celá ta léta platit nájemné a v těch 55ti letech na tom bude stejně, jako nyní. Pak ale přijde stáří, příjmy v důchodu radikálně poklesnou, ale nájemné mu nikdo neodpustí. Je to opravdu lepší vyhlídka?

0 0
možnosti
VW

V-W

9. 2. 2009 22:52
...

..Alfie, a Vy čekáte hotový recept, jak by to mělo být správně?

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2660x
Oblíbené motto: Dělej věci tak, jak nejlépe umíš, ale ani o trochu lépe!


geovisite